14 Haziran 2015 Pazar

GÜNEŞ ENERJİSİ NEDİR?


GÜNEŞ ENERJİSİ NEDİR?

 

Güneş enerjisi nedir sorusunun cevabı olarak, güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon tepkimeleri sürecinden açığa çıkan ışıma enerjisidir. Termonükleer bir reaktör olan güneşten çeşitli dalga boylarında (62 MW/m2) enerji yayılmakta ve güneşin bütün yüzeyinden yayılan enerjinin sadece iki milyarda biri yeryüzüne gelmektedir. Dünyaya güneşten, 150 milyon km kat ederek gelen enerji, dünyada bir yılda kullanılan enerjinin yaklaşık 15 bin katıdır.

 


Enerji ihtiyacı giderek artan insanoğlu bir enerji darboğazına doğru sürüklenmektedir. Bu noktada daha ucuz, çevreye duyarlı ve yenilenebilir bir enerji kaynağına duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Çünkü üretim, tüketim, gelişmişlik ve kalkınma gibi konularda ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli ölçüdür. Alternatif enerji kaynakları veya yenilenebilir enerji kaynakları olarak ifade edilen kaynaklar arasında güneş enerjisini de saymak yanlış olmayacaktır.  

 



Günümüz enerji ihtiyacı düşünüldüğünde güneş enerjisi; sahip olduğu potansiyeli, kolay kullanılması, temiz ve doğa dostu olması, yenilenebilmesi ve maliyetsiz olması nedeniyle diğer enerji kaynaklarına göre enerji üretiminde ilerleyen süreçte revaçta olması kaçınılmazdır. Ancak elbette ki diğer enerji kaynaklarına göre güneş enerjisi sistemlerinin kurulumunun maliyetli olması, düşük verime sahip olması gibi nedenler ortadan kaldırıldığında güneş enerjisi daha yaygın olarak hayatımıza girecektir. Ülkemiz açısından bakıldığında ise konumu nedeniyle güneşten yararlanmak oldukça verimli olmasına rağmen ülkemiz sahip olduğu potansiyelin yalnızca küçük bir bölümünü kullanmaktadır.

 
 


Güneş enerjisinin atmosfer dışındaki ışınım değeri yaklaşık 1.370 W/m2dir. Güneş enerjisinin yeryüzündeki dağılımı dünyanın şekli nedeniyle büyük farklılıklar göstermekte olup, dünyaya gelen ortalama güneş enerjisi 0 1.100 W/m2 mertebesindedir. Güneş radyasyonunun enerji olarak % 46sı spektrumun kızılötesi bölgesinde, % 45i görünür ışık bölgesinde geri kalan yüzdesi de mor ötesinde bulunur.

 



Güneş ışınımının tamamı yer yüzeyine ulaşmaz, % 30 kadarı dünya atmosferi tarafından geriye yansıtılır, % 50si atmosferi geçerek dünya yüzeyine ulaşır. Güneşten gelen ışınımının % 20si ise, atmosfer ve bulutlarda tutulur. Bu enerji ile Dünyanın sıcaklığı yükselir ve yeryüzünde yaşam mümkün olur. Rüzgar hareketlerine ve okyanus dalgalanmalarına da bu ısınma neden olur. Yer yüzeyine gelen güneş ışınımının % 1den azı bitkiler tarafından fotosentez olayında kullanılır. Bitkiler, fotosentez sırasında güneş ışığıyla birlikte karbondioksit ve su kullanarak, oksijen ve şeker üretirler. Fotosentez, yeryüzünde bitkisel yaşamın kaynağıdır. Dünyaya gelen bütün güneş ışınımı, sonunda ısıya dönüşür ve uzaya geri verilir.

 


Güneş enerjisi kullanım anaları olarak ev ve işyerlerinde ısıtma ve soğutma amacıyla, güneş enerjisi ile güneş panellerinde elektrik üretimi, güneş enerjisi sistemleri ile bir yakıt olan hidrojen üretimi, güneş enerjisi sistemleri ile ısıtılan sudan elektrik enerjisi üretimi sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder