12 Haziran 2015 Cuma

GÜNEŞ ENERJİSİ


GÜNEŞ ENERJİSİ

 

Güneş Samanyolu galaksisinde bulunan güneş sisteminde yer alan Dünyamızın da bulunduğu gezegen sisteminin ısı ve ışık kaynağıdır. Ancak unutmamak gerekir ki içinde bulunduğumuz galakside yaklaşık 200 milyar yıldız vardır. Güneşin büyüklüğü dünyamızın yaklaşık 1,3 milyon katıdır. Güneş büyük ölçüde kütlesinin % 74'ünü ve hacminin % 92'sini oluşturan hidrojen, kütlesinin % 24-25'ini ve hacminin % 7'sini oluşturan helyumdan meydana gelir. Bunun yanında Fe, Ni, O, Si, S, Mg, C, Ne, Ca, ve Cr gibi diğer elementlerden güneşin yapısında az miktarda bulunmaktadır.

 
 


Güneşin yüzey sıcaklığı 5500 °C ve çekirdeğinin sıcaklığıysa 15,6 milyon °C’dir. Güneş'ten çıkan enerjinin 2,2 milyarda 1'i yeryüzüne ulaşır. Geriye kalan enerjisi uzayda kaybolur. Güneş’in üç günde yaymış olduğu enerji, Dünya'daki tüm petrol, ağaç, doğal gaz vb. yakıta eşdeğerdir.

 
 


Güneşte üretilen enerji füzyon adı verilen bir reaksiyonla gerçekleşir. Bu nedenle güneşi bir füzyon reaktörü olarak kabul edebiliriz. Füzyon temel olarak hidrojenin nükleer reaksiyonlarla helyuma dönüşmesidir. Bu dönüşüm sırasında güneş enerjisi ortaya çıkar. Güneşte gerçekleşen füzyon olayı sırasında saniyede 600 milyon ton hidrojen yakıt olarak kullanılmaktadır. Güneş saniyede uzaya yaklaşık 3,8x1026 J enerjiyi uzaya göndermektedir. Yapılan araştırmalarda Güneşimizin yaklaşık 5 milyar yıl daha dayanacak Hidrojene sahip olduğu tespit edilmiştir.

 



Yukarıda da belirtildiği gibi güneşin üretmiş olduğu enerjinin 2 milyarda biri yeryüzüne ulaşır. Ancak bu enerjinin bir bölümü yaklaşık % 30’luk kısmı Dünyanın sahip olduğu atmosfer tarafından uzaya yansıtılır. Dünyaya ulaşan ışınlar dünyada yaşamı mümkün kılan bir sıcaklığa ve fotosentez gibi canlılar için önemli olan bir olayın gerçekleşmesine zemin hazırlar. Güneşten gelen enerjinin yalnızca küçük bir kısmı dünyamıza ulaşsa bile güneş dünyamız için vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi, güneş enerjisi nedir, güneş enerjisi hakkında bilgi gibi konularda bu makalemizden yararlanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder